Geboren: Handboek zwangerschapsdiabetes

Het is toch bijzonder, op de meeste websites en in veel ziekenhuisfolders staat het volgende over zwangerschapsdiabetes te lezen: Zwangerschapsdiabetes ook wel zwangerschapssuiker genoemd is een tijdelijke vorm van diabetes. Deze vorm van diabetes verdwijnt zodra de bevalling is geweest.

Het klopt inderdaad dat de suikerspiegel onder invloed van zwangerschapshormonen tijdelijk hoger wordt, zodat op een gegeven moment de diagnose zwangerschapsdiabetes kan worden gesteld. Maar hoewel de suikerspiegel ook weer daalt na de bevalling is er wel degelijk aanleiding om structureel iets aan je leefstijl te doen. Je had namelijk al aanleg voor diabetes en dat is door de zwangerschapshormonen aan het licht gekomen. Dus wat nu?

Daarvoor is er nu ons boek. Wij, dat is Linda Rodenburg en ik, vonden dat het tijd wordt dat zwangerschapsdiabetes serieus wordt genomen. Maar ook dat het nodig is om zwangere vrouwen de middelen en het vertrouwen te geven om er op een goede manier mee om te gaan. Om zelf weer te regie te nemen over hun gezondheid en die van hun ongeboren kind. Want als je zwangerschapsdiabetes hebt en je suikerspiegel is vaak te hoog geweest, dan verstoort dat de manier waarop je baby suiker verwerkt. Dat zorgt ervoor dat je kind later meer aanleg zal hebben op overgewicht en diabetes type 2. Reden genoeg om zo vroeg mogelijk in de zwangerschap via voeding, beweging en ontpanning aan een stabiele suikerspiegel te werken. Wij leren je graag hoe!