Hoera het is herfst!
Hoe heerlijk die warme nazomer ook was, het is mooi dat het nu weer herfst is. Het heerlijke najaar met mistige ochtenden, vallende blaadjes, prachtige kleuren en . . . de terugkeer van de winterkost.
Warme stoof- en stamppotten vervangen de salades. Dat is ook wel weer eens leuk. En het hoeft echt niet meteen zwaar en ongezond te worden. Hierbij wat tips.
Varieer!
Uiteraard moet je elk seizoen lekker gevarieerd eten want alleen zo kom je aan alle voedingsstoffen die je nodig hebt. En het is veel leuker en lekkerder om niet steeds hetzelfde te eten. Dus probeer een iets nieuws. Nog nooit pompoen geprobeerd? Koop hem gewoon en leg hem niet bij de deur maar eet hem op. Er zijn legio goede recepten waarvan jij er vast een paar lekker vind. Hetzelfde geldt voor pastinaak, knolselderij en groene kool. Probeer het gewoon. Google een lekker recept of gebruik je eigen fantasie en gaan.
Stamppot
Heerlijk, lekker ouderwets, warm, makkelijk 'comfort food'. Maar pas op want dit fijngestampte bordje eten bevat al gauw teveel energie. Je eet het makkelijk waardoor je vaak teveel eet. Bovendien krijgen we meestal teveel aardappelen binnen bij stamppot. Om niet te spreken van rookworst. Een paar tips dus. Kook tweemaal zoveel groente als aardappels. Dat betekent hele groene boerenkool stamppot. Of je gebruikt een mix van groente. Pastinaak of knolselderij door de aardappelen en daarna je klassieke stamppot groente erbij. Houd je verhoudingen in de gaten dan wordt het al snel minder zwaar.
Dan de worst. 100 gram rookworst levert 330 calorieën en 30 gram vet. Moet het per se rookworst zijn? Neem dan minder. Neem anders lekker stoofvlees of een bal gehakt erbij in plaats van worst.
In de oven
Doe je groente eens in de oven. Grillen is niet alleen weggelegd voor de bbq in de zomer. In de winter grill je ook bloemkool, pompoen, biet, pastinaak, wortel en tal van andere groenten in de oven. Roosteren of grillen betekent verlies van vocht, maar vitaminen blijven grotendeels bewaard. De groente krimpt, waardoor je er meer van eet. Een prachtige manier om mer en meer soorten groente binnen te krijgen. Dus varieer niet alleen in keuze van groente maar ook in hoe je het klaar maakt. Bloemkool met kikkererwten uit de oven (lekkere marinade erover), risotto met gegrilde pompoen en feta, geroosterde pastinaken met sinaasappel zijn voorbeelden.
Soep
Hier kan ik uren over doorgaan. Gooi gewoon een keer per week de restjes uit je groentela in de keukenmachine. Bak ze in wat olijfolie op. Doe er bouillon bij en pureer het. Room is niet nodig. Varieer met lekkere specerijen, bonen of een stukje chorizo. Of maak een tomaten-, uien- of groentesoep op de reguliere manier. Het is warm, makkelijk, lekker en onmisbaar als je kinderen hebt die op allerlei tijden moeten sporten.
Eet-ze!
Recepten
Sperziebonenpasta met kip en broodkruim
Koolhydraatarme Groente-eimuffins
Geroosterde wintergroenten van Pauline
Risotto met flespompoen van Jamie
Aziatische bouillon van Nigella heerlijk pittig en calorie arm.
Vietnamese koolsla met kip (ster van de "bring your own" feestjes)
Tagliatelle van groenten. Als je nog geen apparaat hebt om spaghetti te maken van groenten, probeer dan eerst deze.
Healthy Streetfood: Kosheri (rijst met linzen en specerijen, ik doe er altijd wat geruld rundergehakt doorheen)