Koolhydraat-arm moet wel leuk blijven

Iedereen die iets aan zijn gezondheid wil doen, doet er goed aan om de suikerconsumptie onder de loep te nemen. Suiker - in alle vormen - wordt namelijk snel opgenomen in het lichaam en laat de glucose spiegel in het bloed snel stijgen. Bovendien levert het meestal weinig nuttigs aan voedingswaarde. Maar koolhydraten zijn wel hard nodig voor het functioneren van ons lichaam! Onze hersenen werken bij voorkeur op deze brandstof. Er zijn dan ook veel bronnen van hele nuttige koolhydraten zoals volkoren granen, fruit en peulvruchten. Deze zitten vol vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Maar toch schrijf ik af en toe een koolhydraatbeperkt dieet voor aan cliënten. Waarom? Als je het goed doet kan het een prachtige aanzet zijn om gewicht te verliezen. Een aantal weken koolhydraatbeperkt eten verbetert bovendien meestal de gevoeligheid voor insuline en helpt om de vetverbranding op te voeren. En honger hoef je meestal niet te hebben want eiwitten mag je wel en die verzadigen juist heel goed.

 

Recept

Zaligmakend dus? Nee. Ik vind het een tijdelijke oplossing. Koolhydraten horen er in het echte leven echt bij. Dat zal iedereen die ooit een koolhydraatbeperkt dieet heeft gevolgd beamen! Want wat kun je een trek krijgen in een broodje of een bordje rijst. Hieronder een recept voor hartige tofukoekjes met curry. Voor de broodnodige afwisseling en lekker bij een salade of warme wokgroenten.

  • 1 bakje biologische tofu (375 gram)
  • 1,5 el currypasta (Patak of een andere variant)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1,5 el geraspte gember
  • snuf zout
  • 3 lente-uitjes, fijngesneden
  • 2 el gehakte verse koriander
  • 2 el lichte olijfolie (geen extra vierge) om in te bakken

Knijp het vocht uit de tofu en verbrokkel het. Meng dan de currypasta, chilipoeder, zout, koriander en lente ui erdoor. Knijp de gember boven het mengsel uit (je gebruikt alleen het sap). Je mag een eetlepel bloem gebruiken als het mengsel te nat is.

Laat het mengsel een uurtje staan. Vorm daarna koekjes van het tofumengsel. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten bruin. Laat uitlekken en klaar!

 

Bron foto: Smulweb


Meer koolhydraatarme recepten? Er is heel veel te vinden op internet. Pas wel op met de hoeveelheden verzadigd vet die er in kunnen sluipen. Kijk bijvoorbeeld eens op AH.nl.