Lust ik niet

Kinderen die niets lusten, een punthoofd krijg je ervan als ouder. Hoe komt het dat ze wel allemaal houden van snoep en pasta, maar hun neus optrekken voor een bordje broccoli?

Gezond eten is gevarieerd eten.

Maar veel kinderen zijn niet zo avontuurlijk als het op voedsel aan komt. Strijd aan tafel: probeer maar eens een discussie over eten te winnen van een peuter. Dan is het goed te weten dat smaakvoorkeur al tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt aangelegd. Vroeg beginnen met varieren is dus het devies.

Kinderen lusten eigenlijk altijd zoet. Dat is een oeroud instinct, want in de natuur komen geen gevaarlijke stoffen voor die zoet zijn. Daarbij zijn wij als mens nog steeds geprogrammeerd om energie te verzamelen. Een zoete smaak betekent de aanwezigheid van suiker en dus energie. Maar veel gezonde voedingsmiddelen smaken anders: zuur, zout, bitter of een combinatie daarvan. Dus tijdens je zwangerschap is het aan jou om variatie aan te brengen in de smaken waar je kind mee te maken kriijgt. Als je wil dat je kind later verschillende soorten groente lust en andere gezonde kost als noten, bonen en vis. Juist, eet dat dan tijdens de zwangerschap.

Tijdens het eerste trimester ben je vaak wat misselijk en dan lukt het niet altijd. Gelukkig is de tweede helft van je zwangerschap met name bepalend voor de smaakvoorkeur van je kind. Ook de eerste maanden na de geboorte kun je via borstvoeding gezonde smaken aanleren. De baby leert in deze periode welke smaken veilig zijn. En dat leert hij/zij natuurlijk van jou! Eet jij spruitjes? Dan zullen die wel in orde zijn, ondanks de bittere smaak die van nature wantrouwen oproept.

Overigens is het wel zaak om deze variatie na de geboorte vol te houden: dus tijdens de borstvoeding en bij de introductie van vast voedsel. Een mooie gewoonte in Italie is om jonge kinderen de bouillon van zelfgemaakte groentensoep te geven bij de start van vaste voeding. Maar ook met reguliere babyvoeding kun je prima varieren. Trouwens, ook die pureetjes zijn allang niet meer verplicht. Laat je kind lekker zelf wat kleine roosjes broccoli in de mond stoppen. Ze vinden het een stuk leuker dan dat lepeltje en wennen meteen aan structuur.

Gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is dus een goed idee. Je bent in deze periode optimaal gemotiveerd om gezond te eten en daardoor wordt het makkelijk om die goede gewoontes na de bevalling vast te houden. Ook al is er tijdens de zwangerschap het een en ander verboden, er is keus genoeg!

Je zult jezelf over een paar jaar enorm dankbaar zijn wanner jouw peuter zonder morren zijn bord leeg eet.