Noten
De Richtlijnen Gezonde Voeding adviseert 15 gram rauwe, ongezouten noten per dag. Hoe doe je dat?
Hij kwam even uit een onverwachte hoek voor veel mensen; de aanbeveling om per dag 15 gram noten te eten. Ik zet er expres, rauw en ongezouten bij voor het geval je dacht dat borrelnoten ook meetellen. Nu weten jullie natuurlijk best dat pinda's en cashewnoten helemaal geen noten zijn maar peulvruchten, dus die hele categorie valt af.
Ongebrande noten dus. Die liggen niet altijd in het notenvak in de supermarkt. Soms moet je bij de bakproducten zoeken. Of op de groentenafdeling. Maar de notenbar heeft ze sowieso en er is keus genoeg: witte of bruine amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten. De veel goedkopere pitten (pompoen en zonnebloem) hebben veel dezelfde positieve eigenschappen, dus als je echt enthousiast wordt, combineer ze dan. Zoek uit welke je lekker vind en sla ze in.
Tot zover de logistiek. Je hebt ze in huis gehaald, maar wat nu? Om ervoor te zorgen dat je ze iedere dag (of de meeste dagen) eet, moet je ze een plek geven in je dagelijkse routine.
Als je niet graag muesli eet, verzin je een ander eetmoment. De energiedip in de middag rond 4 uur is een handige. Dan heb je meer nodig dan een appel, dus een handje noten vult lekker en helpt je de middag door.
Eigenlijk best makkelijk, toch?
Meer weten over het gebruik van noten in je dagelijkse voeding? Zie de website van het Voedingscentrum
Recepten
Sperziebonenpasta met kip en broodkruim
Koolhydraatarme Groente-eimuffins
Geroosterde wintergroenten van Pauline
Risotto met flespompoen van Jamie
Aziatische bouillon van Nigella heerlijk pittig en calorie arm.
Vietnamese koolsla met kip (ster van de "bring your own" feestjes)
Tagliatelle van groenten. Als je nog geen apparaat hebt om spaghetti te maken van groenten, probeer dan eerst deze.
Healthy Streetfood: Kosheri (rijst met linzen en specerijen, ik doe er altijd wat geruld rundergehakt doorheen)