Noten

De Richtlijnen Gezonde Voeding adviseert 15 gram rauwe, ongezouten noten per dag. Hoe doe je dat?

Hij kwam even uit een onverwachte hoek voor veel mensen; de aanbeveling om per dag 15 gram noten te eten. Ik zet er expres, rauw en ongezouten bij voor het geval je dacht dat borrelnoten ook meetellen. Nu weten jullie natuurlijk best dat pinda's en cashewnoten helemaal geen noten zijn maar peulvruchten, dus die hele categorie valt af.

Ongebrande noten dus. Die liggen niet altijd in het notenvak in de supermarkt. Soms moet je bij de bakproducten zoeken. Of op de groentenafdeling. Maar de notenbar heeft ze sowieso en er is keus genoeg: witte of bruine amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten. De veel goedkopere pitten (pompoen en zonnebloem) hebben veel dezelfde positieve eigenschappen, dus als je echt enthousiast wordt, combineer ze dan. Zoek uit welke je lekker vind en sla ze in.

Tot zover de logistiek. Je hebt ze in huis gehaald, maar wat nu? Om ervoor te zorgen dat je ze iedere dag (of de meeste dagen) eet, moet je ze een plek geven in je dagelijkse routine.

  • Ikzelf doe ze altijd in mijn zelfgemaakte muesli. Dat klinkt heel zelfgemaakt maar is niets meer dan een voorraadpot met gehakte noten, pompoenpitten, kokosrasp, gebroken lijnzaad en cacaonibs. In een mix die ik lekker vind.
  • Als je niet graag muesli eet, verzin je een ander eetmoment. De energiedip in de middag rond 4 uur is een handige. Dan heb je meer nodig dan een appel, dus een handje noten vult lekker en helpt je de middag door.

  • Verwerk ze als topping in je maaltijd. Over de salade, vlees en vis bijvoorbeeld.
  • Of als tussendoortje in de avond. Dit is een verraderlijk moment voor chips en - daar zijn ze weer - borrelnootjes. Maar omzeil dat op doordeweekse dagen met je gezonde noten en een glas water of thee. Dan mag je van mij in het weekend wel weer aan de echte borrel.

Eigenlijk best makkelijk, toch?

Meer weten over het gebruik van noten in je dagelijkse voeding? Zie de website van het Voedingscentrum