Nuance is "the new black"
In de media wordt heel veel geschreven en gepraat over gezonde voeding. En wat scoort meestal goed? Een extreme uitspraak met "tien redenen waarom je nooit meer brood moet eten". Terwijl juist nuance en gezond verstand een grote rol spelen bij voeding.
Je mag best een beetje zelfvertrouwen hebben als het op het kiezen van gezond eten aan komt. We eten allemaal denk ik wel eens patat of snoep. En er zijn maar weinig mensen die dan niet beseffen dat dat voor je lichaam geen goed idee is.
Er is een verbale strijd gaande tussen dietisten en hippe foodschrijvers over wat de mens nu moet eten. Waar de tweede groep allerlei (soms extreme) voedseltrends de wereld in stuurt, staat de eerste groep meestal een gematigd en gevarieerd eetpatroon voor. Nieuwe, extreme dieten waarbij er allerlei verboden en geboden zijn doen het meestal goed. Gezonde mensen eten opeens geen tarwe meer of vermijden zuivel. Meestal zonder medische aanleiding.
Even voor de duidelijkheid: Mensen met een allergie moeten bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Dit geldt ook bij een aantal ziektes. In sommige gevallen kan er ook een mildere reactie komen op bepaald eten. Dan spreken we over voedselgevoeligheid of intolerantie. Dan kun je het betreffende voedingsmiddel meestal wel verdragen, maar in mindere mate. Het zomaar uitsluiten van voedingsmiddelen is onverstandig en kan leiden tot tekorten.
Verder mag iedereen dan ook gewoon lekker gevarieerd eten. Eet vooral groenten, een beetje fruit, volkoren granen (brood, rijst, e.d.) en gezonde vetten zoals vette vis, noten, zaden, avocado, plantaardige olie. Zuivel en een eitje horen erbij. Zet een keer per week bonen, linzen of erwten op tafel en drink vooral thee en water. Dan ben je echt al heel lekker bezig. Bewaar alcohol, vette snacks en suikerhoudende producten voor het weekend. Behandel ze als uitzonderingsvoedsel want zo is het ook bedoeld.
Lekker genuanceerd, toch? Geen verboden, geen schuldgevoel. Wel een gezonde basisvoeding aanhouden met hier en daar ruimte voor een extraatje. En als laatste, breek ook eens uit de sleur van je vaste recepten en boodschappen. Probeer eens een nieuwe groente uit of maak eens iets heel anders. Ga eens kijken op vegetarische websites voor inspiratie zoals Green Kitchen Stories, deze gebruiken vast weer heel andere ingredienten. Variatie is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook supergezond!
Recepten
Sperziebonenpasta met kip en broodkruim
Koolhydraatarme Groente-eimuffins
Geroosterde wintergroenten van Pauline
Risotto met flespompoen van Jamie
Aziatische bouillon van Nigella heerlijk pittig en calorie arm.
Vietnamese koolsla met kip (ster van de "bring your own" feestjes)
Tagliatelle van groenten. Als je nog geen apparaat hebt om spaghetti te maken van groenten, probeer dan eerst deze.
Healthy Streetfood: Kosheri (rijst met linzen en specerijen, ik doe er altijd wat geruld rundergehakt doorheen)