Ode aan soep!

Wat stilt de honger als geen ander, is makkelijk te maken en helpt je om meer dan voldoende groenten binnen te krijgen? Juist: soep.

 

Soep is een tijd ontzettend ondergewaardeerd maar heeft gelukkig een comeback gemaakt! En dan bedoel ik dus niet soep die je koopt (blik, zak of pakje is allemaal even erg) maar soep die je maakt. Soms ga ik zo ver dat zelf bouillon trek uit botten. Ontzettend gezond vanwege de vele mineralen en je voelt je meteen een "domestic goddess". Maar ik snap heus wel dat dat voor sommigen te ver gaat. Dus gebruik gerust een bouillonblokje, maar maak verder de soep lekker zelf. Niets is namelijk makkelijker! Fruit een uitje met wat kruiden, voeg groenten naar keus of naar beschikbaarheid toe, water en een bouillonblokje, aan de kook laten komen, staafmixer erin (of niet) en voila.

- Maak meteen genoeg voor twee keer en vries de andere helft in.

- Of per portie invriezen. Pak een soepkom, die er een open diepvrieszakje in en vul de kom. Sluit het zakje en je hebt precies genoeg voor een kom soep.

- Begin simpel met tomatensoep en groentensoep met balletjes. Begin pas daarna met experimenteren. Of zoek een leuk recept op, er zijn er ontzettend veel.

- Soep is perfect om de groentenlade leeg te maken. Maar ook restjes van de vorige dag zijn vaak wel te verwerken in een soepje.

- Voor een pittig accent en een beetje crunch, kun je wat toppings op een gladde soep doen: blokjes feta, beetje alfalfa of blokjes paprika, croutons, e.d. Een paar druppeltjes balsamico azijn (op tomaten- of uiensoep) of olijfolie doen het ook vaak goed.

- Dat gebruik van al je restjes helpt je bovendien om geen eten meer weg te gooien.

Soep met een broodje is perfect als lunch of in een kleinere portie als voorafje. Het is zelfs bewezen dat mensen die als voorgerechtje een kom soep van 100-150 kcal eten (zonder room) ongeveer 20% minder aten tijdens de hoofdmaaltijd (Flood, J. E., & Rolls, B. J. (2007). Soup preloads in a variety of forms reduce meal energy intake. Appetite, 49, 626–634). Die extra gang is de moiete waard dus. Misschien niet iedere dag mogelijk, maar absoluut een goed idee voor af en toe. Inspiratie nodig? Kijk een rond op internet, bijvoorbeeld op Smulweb of deze lekkere pittige wintersoep.

Overtuigd? Ik hoop het.