Of je worst lust

Het onderwerp voeding stond hevig in de belangstelling de afgelopen weken. Met name sap en vlees moesten het ontgelden. De nuance was vaak ver te zoeken. Mogen we nog vlees eten? Het antwoord is ja. Het mag zeker en is zelfs goed voor je als je maat houdt. En als je op kwaliteit let. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

 

Eerst de voordelen, waar was vlees ook alweer goed voor?

Vlees is een bron van:

- volwaardige eiwitten,

- direct opneembaar ijzer, in tegenstelling tot plantaardig ijzer dat alleen met behulp van vitamine C opgenomen kan worden.

- vitamine B1

- vitamine B12, deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten.

- vitamine D

Met name ijzer en B12 zijn micronutrienten die je vooral via vlees binnen kunt krijgen. Mager vlees is het beste voor je gezondheid en ook loont het om te letten op de leefomstandigheden van het dier. Dit scheelt in ongewenste extra's zoals antibiotica.

 

En waar was nu alle tumult over?

De ophef kwam door een rapport van de World Health Organization (WHO). Deze stelde dat er nu voldoende wetenschappelijk bewijs is om direct vernabd te leggen tussen bewerkt vlees (worst, ham, gehakt, e.d.) en het risico op met name darmkanker. Daarnaast is er een waarschijnlijk verband gelegd tussen de consumptie van rood vlees en kanker. Voor rood vlees is dus nog meer onderzoek nodig en dan vooral om het verband bij mensen te onderbouwen. Hoewel bewerkt vlees nu in dezelfde categorie kankerverwekkers wordt geplaatst als bijvoorbeeld asbest, is het gezondheidsrisico absoluut niet te vergelijken. Er werd een relatieve risicostijging waargenomen van 1%. Dat betekent dat een groep de veel bewerkt vlees consumeerde een relatief hoger risico had dan de groep die dat niet deed. Van een duidelijk oorzakelijk verband mag nog worden gesproken. Dit soort onderzoeken duren namelijk heel lang en de resultaten waren daarvoor niet duidelijk genoeg.

 

En nu?

Nu weer terug naar het advies "met mate". In de media werd overal 50 gram als bovengrens genoemd voor bewerkt vlees, maar dat is niet de aanbeveling van de WHO. Deze houdt het op maximaal 500 gram rood vlees per week en een beperkte consumptie van bewerkt vlees.

In Nederland eet men gemiddeld 105 gram vlees per dag, hieronder vallen zowel rood en bewerkt vlees als gevolgelte. Dus zo ver zitten we nu niet af van deze aanbeveling. Voor jezelf kun jij het beste beoordelen of je boven de aanbeveling zit. Zo ja, geen paniek. Neem dan wat vaker kip, kalkoen of een vleesvervanger. En wil je een keer ham op brood of een worstje, dat kan natuurlijk nog steeds. Maar kies je moment en kies kwaliteit.