Proost! Nemen we er nog een?

Oké, uitzonderingen daargelaten. Er zijn genoeg mensen die niet op elk moment van de dag roepen: Wijntje? Maar lees je social media feed erop na en je kunt er gif op innemen dat er vaak wordt gerept over een borrel drinken. Het is nu eenmaal een vast onderdeel van de sociale agenda geworden. Ondertussen houden we kinderen nu tot 18 jaar weg bij alcohol dus ergens weten we heus wel dat het niet gezond is. Wat doet alcohol in je lichaam?

Eerst zal ik even toegeven dat ik ook erg geniet van een drankje hier en daar. Als dochter van een wijnhandelaar kan dat ook bijna niet anders. Als diëtist daarentegen vind ik het een interessant gegeven dat mensen die verder bewust met hun voeding omgaan soms zo lastig verandering kunnen brengen in drinkgedrag. Meestal helpt het als ik een paar dingen uitleg over hoe alcohol werkt in het lichaam.

Dus:

  • waarom word je dik van drank?
  • waarom moet je altijd zoveel plassen?
  • kan ik er nou steeds minder goed tegen?
  • hoe kom ik aan die kater?

Waarom word je dik van drank?

Als eerste even aandacht voor de afbraak van alcohol in het lichaam. Ethanol (de alcohol die in onze consumpties zit) is voor ons lichaam een gif. In ons systeem wordt dus meteen prioriteit gegeven aan het opruimen van die gevaarlijke stof. Je lever is daar verantwoordelijk voor. De lever laat even al zijn andere taken liggen om de alcohol uit het bloed te verwijderen. dat heeft de volgende gevolgen:

- Als je erbij eet, kan dat even niet in de lever worden verwerkt. de voeding wordt meteen naar de vetreserves gebracht.

- Eet je er niet bij? Dan kan de lever gewoonlijk uit reserves glucose vrijmaken. Nu heeft hij het daar alleen even te druk voor. Je krijgt honger en gaar eten.

- Alcohol zelf bevat 7 calorieën per gram. Daarnaast bevat het drankje - afhankelijk van wat het is - ook calorieën in de vorm van koolhydraten.

De kater en de WC

Beide reacties op alcohol hebben met vocht te maken. Wanneer je alcohol drinkt wordt in je nieren het hormoon ADH (antidiuretisch hormoon) uitgeschakeld. Dit hormoon zorgt er normaliter voor dat in je nieren - na zuivering van afvalstoffen - vocht weer terug gaat in de bloedbaan. Wanneer dit hormoon wordt uitgeschakeld ga je dus veel plassen en verlies je veel vocht. Als je dit niet aanvult met water, wordt je bloedvolume dus minder. Reden genoeg voor een flinke kater! Na een avond drinken is veel drinken en een beetje zout eten dus ook de enige remedie.

Kan ik er nou steeds minder goed tegen?

Alcohol wordt na het drinken opgenomen in het bloed waardoor er een bepaald alcoholpromillage in het lichaam ontstaat. Hoe meer vocht in het lichaam, hoe dunner de oplossing van de alcohol. Daarom hebben de volgende factoren invloed op hoe hoog je promillage is. Je gewicht, leeftijd en geslacht bepalen mede hoeveel vocht je in je lichaam hebt en dus ook hoeveel invloed een glas alcohol heeft op je lichaam.

En nu dan? Als je ervan geniet, neem dan lekker af en toe een drankje. Maar besef wel dat elke dag niet prettig is voor je lever. Dus misschien alleen bewaren voor het weekend. Denk er maar eens over na. Proost!