Sapje erbij?

Sap net zo slecht als cola?

Zelfs op het acht uur journaal werd deze vraag letterlijk gesteld. En hoewel de woordvoerder van het RIVM netjes ging uitleggen dat het suikergehalte van sap de het probleem was, vergat hij even recht te zetten dat er wel degelijk verschil is tussen vruchtensap en cola.

Suiker

Ja, vruchtensap bevat suiker. Met name sap uit een pak is qua suikergehalte niet verschillend van frisdrank. Kijk vooral eens op het etiket en vergeet niet om de voedingswaarde even om te rekenen naar een glas. Meestal staat alleen de voedingswaarde per 100ml op het pak, maar je drinkt vaak 200 of 250 ml per keer. Dan kan je suikerinname oplopen tot 6 suikerklontjes. En er is geen verschil tussen vruchtensuiker en suiker uit de colafabriek.

Meestal bevat sap wel wat vitaminen. Met name vitamine C en soms zelfs wat vezels. Allebei goed voor de gezondheid. En als je het zelf vers perst is het echt best gezond, maar het probleem van de suiker blijft. Wanneer je suiker via een vloeistof inneemt, wordt het razendsnel opgenomen. Dit geeft een zgn. suikerpiek in het bloed. Waarna een suikerdip volgt. Grote kans dat je dan trek krijgt in een koekje.

Echt fruit

Het is veel beter om je fruit te eten. Zo maak je optimaal gebruik van de voedingsvezels die in fruit zitten. Vezels zijn goed voor de verzadiging en de darmwerking. Ook zul je niet snel zoveel fruit eten als in een groot glas sap zit. En daar zit de winst qua suiker. De aanbeveling is twee stuks fruit per dag en daar ga je met sap snel overheen.

 

Maak jij je sap altijd van groenten? Ga er dan vooral mee door. Op voorwaarde dat je ook groenten blijft eten en het als een extra vitamineshot beschouwt, zie ik alleen maar voordelen.

 

Meer weten over hoe suikerhoudende drankjes je dik maken? Voedingswetenschapper Martijn Katan schreef er een heldere column over.