Vertrouw de kou

Het is vrijdagmorgen, half april. Het is mijn vrije dag vandaag en elke week ga ik dan het water in. Badpak aan, joggingbroek, warme jas aan en hup naar het strand of naar een meertje in de duinen. In weer en wind, nat en koud word je toch, lopen we het strand op. De hondenuitlaters zijn warm ingepakt, maar wij trekken juist onze warme kleding uit en lopen de zee in. Eenmaal thuistintelt de kou nog door mijn lichaam. Ik ben vrolijk door de zon en de golven. Wat een heerlijke start van de dag!

Als we gaan zwemmen zijn de enige anderen op het strand de mensen die in een dikke jas hun hond uitlaten. Ook zij weten dat de ochtend op het strand letterlijk goud in de mond heeft. Wat is het heerlijk om hier je dag te beginnen! Maar de zee in, dat is natuurlijk nog een stapje verder.

Ik beluisterde eens een TED talk van een man die koud dochen linkte aan het lef om uit je comfortzone te gaan. Dus: je hebt een koude douche lopen en moet eronder van jezelf. Welk intern gesprek speelt zich dan in je hoofd af? Alle bezwaren die je dan aandraagt, elk excuus dat dan bovenkomt is precies hetzelfde als wanneer je een moeilijk gesprek moet voeren of een lastige beslissing moet nemen. Interessant.

Intussen heb ik die dialoog niet meer. Ik heb niet altijd zin natuurlijk. En soms is het weer al zo guur en dan moeten die kleren ook nog uit. Maar ik heb de kou al zo vaak ervaren dat ik intussen wéét dat ik dit kan. En ik weet ook dat ik me daarna echt heel lekker voel. Vertrouwen dus. Ik heb intussen dus geen enkele aarzeling om de zee in te lopen. En natuurlijk is elke stap in zee koud! En die stomme golven die op je warme buik ketsen... De eerste 2 minuten zijn gewoon elke keer lastig. Maar daarna wordt het beter. En op dagen als vandaag zelfs heerlijk! Timen is dan ook belangrijk want te lang is zeker ook niet goed. We besluiten om na een minuut of 7 uit het water te gaan.

Ik doe dit al een paar jaar. 's Zomers zwem ik buiten voor de sport en in de winter voor de kou. Ook vind ik het mentale aspect belangrijk: uit je comfort zone komen is nu eenmaal goed voor de mens! Ook heel belangrijk trouwens als je je leefstijl aan het aanpakken bent. De kou stimuleert de stofwisseling bovendien en de aanmaak van bruin vet. Ook remt het ontstekingsreacties, wat voor met name diabeten en mensen met reuma heel veel kan betekenen. Maar het mentale aspect is voor mij het belangrijkst. Stel jij lastige beslissingen uit? Wil je je leefstijl wel aanpassen maar vind je steeds een excuus om het uit te stellen? Dan nodig ik je van harte uit om eens de confrontatie met jezelf aan te gaan. Kou kan je daarbij helpen. Begin met een koude doche. Doe het een week lang iedere dag. Kijk hoe dat gaat. En ben je geinteresseerd in ijsbaden, boek dan eerst een workshop om te leren hoe je dat veilig kunt doen.