Sport, love it, hate it, do it

Het is januari en ik wil wedden dat je je hebt voorgenomen om meer te gaan sporten dit jaar. Ikzelf ook! Niet zozeer langer, maar wel vaker. En minder zitten, want dat is nog erger dan te weinig sporten.

Iets over sport en zitten

Puur vanuit een gezondheidsperspectief gezien, kun je het beste zorgen dat je niet zoveel zit. De meesten van ons hebben een zittend beroep, zitten in de auto of trein naar huis en daar aangekomen gaan we aan tafel en daarna op de bank. Even lekker zitten uitrusten van deze drukke dag! Ik hoor je denken: zo is dat bij mij niet, maar geloof me: bij heel veel andere mensen gaat het zo. We zitten met z'n allen veel teveel en daardoor lopen we een steeds hoger risico op hart- en vaatzoekten en diabetes ( Biswas A et al. Sedentary Time and Its Association With Risk for Disease Incidence, Mortality, and Hospitalization in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Ann Intern Med. 2015 ). Met twee keer sporten per week, keer je dat niet om helaas. Dit los je op door elke dag, de hele dag bewust meer te staan, te lopen en anderszins niet op je stoel te zitten. Het beste onderbreek je elk half uur het zitten door een loopje. Ga even buurten bij een collega, haal een kop thee of sta op van de bank wanneer er reclame is.

Maar sport is ook belangrijk. En hartstikke leuk! Toch? Ik vind van wel. Wanneer ik het aan het doen ben denk ik altijd "waarom doe ik dit niet elke dag?" Ik krijg er niet alleen een goed humeur van, maar ook regelmatig de beste ideeën omdat ik even niet in mijn hoofd zit. Dus waarom doe ik het dan niet iedere dag? Voor mij geldt dat ik graag in de ochtend sport. Dan kan ik daarna douchen, aankleden en aan mijn dag beginnen. Midden op de dag sporten betekent een te grote breuk in mijn dag. Dus ik weet wat mij tegenhoudt.

Wat houdt jou tegen?

Weten wat je tegenhoudt is meteen de sleutel tot succes. Want dat maakt het ook mogelijk om het probleem aan te pakken of te omzeilen. Gedrag veranderen is namelijk moeilijk genoeg. Ik geloof er dan ook in dat je omgeving je gewenste gedrag moet ondersteunen. Maak de omstandigheden dus geschikt om te gaan sporten. Voor mijzelf betekent dat dus dat ik ook thuis train. Eens per week (soms meer, maar meestal niet) train ik op de sportschool. Dat is leuk voor de variatie en gezelligheid. Maar voor extra sportmomenten moet ik het mezelf gemakkelijk maken. Ik heb een Kettlebell van 6 kilo waarmee ik snel en effectief kan trainen met een lesje op YouTube. En op andere dagen doe ik een YouTube lesje poweryoga. Ook dan ben ik in een half uur klaar, maar voel ik de volgende dag dat ik getraind heb.

Wat heb jij nodig om actie te ondernemen?

Een stok achter de deur? Teamsporten zijn natuurlijk bij uitstek sporten waar je gewoon moet komen opdagen. Sommige sportscholen werken op afspraak, dat is een mooie manier om je over de drempel te helpen. Of zoek een sportmaatje of loopgroepje dat op je rekent.

Tijd? Sporten met hoge intensiteit hoef je niet per se langdurig te doen. 30 minuten is fijn, maar als voor jou 20 minuten hardlopen betekent dat je het vaker doet, laat je dan vooral niet tegenhouden!

Flexibiliteit? Als je op elk moment wil kunnen sporten, kies dan voor hardlopen of voor dingen die je thuis kunt doen. Alles van een video valt hieronder. Of apps zoals de 7 minute workout . Deze app geeft als je wilt zelfs een fluitsignaal om je tot actie te roepen.

Tot slot: te hoge verwachtingen zijn de grootste vijand van het goede voornemen. Wees redelijk: wat past bij jou en bij je levensstijl? Wat heeft kans van slagen? En natuurlijk ook: accepteer geen flauwe smoesjes van jezelf. Gewoon doen, als je eenmaal bezig bent is het heerlijk!